WaterProtect Planningtool voor duurzaam gebruik van gewasbeschermingsmiddelen

Het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen in de landbouw brengt risico's met zich mee voor het milieu en ons watersysteem. Om een duurzaam gebruik van gewasbeschermingsmiddelen te faciliteren ontwikkelde VITO de WaterProtect Planning Tool. De tool geeft betrouwbaar en gedetailleerd advies om de impact van gewasbeschermingsmiddelen op het lokale milieu te beperken en te voldoen aan de Europese wetgeving.

  • Gegevens van verschillende bronnen op een gestructureerde manier samengebracht
  • Snel overzicht op de waterkwaliteit en de risicolocaties in een gebied
  • Mogelijkheid om probleemlocaties in detail te bekijken en scenario-analyses uit te voeren
  • Vereenvoudigt advies over de nodige maatregelen om de impact op het milieu te beperken

De landbouw is vaak afhankelijk van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen om een hoog productieniveau aan te houden. Een fractie van de toegepaste bestrijdingsmiddelen kan via verschillende paden het oppervlaktewater en het grondwater bereiken. Dat zorgt voor een belasting van het milieu. 

Onafhankelijk en flexibel advies
Met de WaterProtect Planning tool zorgt VITO onafhankelijk en flexibel gebruikersadvies voor een verantwoord en duurzaam gebruik van gewasbeschermingsmiddelen in de landbouw, op schaal van een stroomgebied. 

De tool is gemakkelijk toegankelijk voor alle soorten gebruikers. Het integreert watermonitoring en deskundige informatie over goede landbouwpraktijken met ruimtelijke gegevens (landgebruik, hydrografie, topografie, erosie, ...).

Volledig overzicht
WaterProtect Planning biedt zijn gebruikers een compleet overzicht van de concentraties van gewasbeschermingsmiddelen die worden gemonitord in oppervlaktewater en grondwater voor een specifiek tijdskader in een stroomgebied, regio of land.

Gebruikers kunnen eenvoudig wisselen tussen de algemene weergave van de waterkwaliteit in een bepaald gebied en een gedetailleerde weergave van de gemonitorde stoffen op specifieke locaties. WaterProtect Planning biedt ook deskundig advies m.b.t. de risicolocaties voor van verontreiniging en maatregelen die risico’s voor de waterkwaliteit beperken.

WaterProtect Planning is al in gebruik in verschillende EU-landen en aanpasbaar voor elk stroomgebied rekening houdend met de lokale regelgeving.
 

Image removed.
Algemeen overzicht van de waterkwaliteit in een gebied
Image removed.
Gedetailleerde info over een specifieke locatie en de waargenomen stoffen
Image removed.
Informatie over de risico’s en mogelijke maatregelen om de waterkwaliteit te herstellen

Jan Bronders

Account Manager
+32474353742